Renoveringar sker löpande i föreningen

När du renoverar ska du meddela styrelsen och boende om detta. 

Dina grannar informerar du via anslag eller direktkontakt. Det är viktigt att alla som kan möta hantverkare i trapphuset eller störas i sina hem får vetskap om varför och under vilken tidsperiod det gäller.

Se dokumentet "Trivselregler" för mer information. 

Det står bostadsrättshavaren fritt att utföra reparationer och renoveringar i sin lägenhet. Du får t.ex. lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Vissa arbeten kan dock kräva styrelsens tillstånd. Sådana arbeten kan exempelvis vara renovering som kan medföra ingrepp i husets bärande konstruktioner, ledningar för vatten och värme, konstruktioner som påverkar ljudbilden i lägenheten och ändringar i lägenhetens planlösning.

För vissa arbeten kan det även erfordras byggnadslov eller bygganmälan. Sådana arbeten skall därför alltid anmälas till styrelsen för ställningstagande. Bifoga en beskrivning av vad du vill göra och ev. ritningar och utlåtanden. Anlitas hantverkare är det viktigt att ha i minnet att det alltid är bostadsrättshavaren som gentemot föreningen och övriga boende ansvarar för att arbetena blir korrekt utförda, att eventuella tillstånd inhämtas och att inga störningar eller skador uppkommer i huset.

Det ligger både i föreningens och bostadsrättshavarens intresse att arbeten som kräver särskild behörighet också utförs av behörig person och på ett fackmannamässigt sätt enligt gällande normer. Detta är särskilt viktigt för att försäkringar ska gälla.

Även om arbetet inte kräver styrelsens tillstånd är det viktigt att du i förväg informerar både styrelsen och kringboende om din planerade renovering. Arbete med el och vatten för endast göras av behörig person. Avstängningar av vatten ska göras enligt särskilt rutin (se rutin för vattenavstängning). För avstängning av elektricitet tas hjälp av vår förvaltare Jakobsen Properties på motsvarande sätt (se rutinen för vatten).

Arbeten som kan medföra störningar för kringboende får inte utföras på andra tider än under vardagar mellan kl. 07.00 och 17.00. Renoveringar av kök och bad medför oftast att omfattande byggavfall måste tas om hand och transporteras genom huset. Det är bostadsrättshavaren som är skyldig att tillse att trapphus och hiss väl skyddas mot byggdamm och annan nedsmutsning samt mot skador.

Bostadsrättsinnehavaren är skyldig att på egen bekostnad tillse att städning sker på nedsmutsade ytor och att skador åtgärdas. Var uppmärksam på att hissarna inte blir överbelastade när exempelvis rivningsmassor tas ut och glöm inte att informera din hantverkare om detta. Täckning av golv och mattor i trapphus och hiss skall tas bort över helgen även om arbetena fortsätter veckan efter. Ytorna får då täckas på nytt. Det är inte tillåtet att förvara rivningsmassor eller byggmaterial i trapphus eller i andra allmänna utrymmen i huset eller på gården. Rivningsmassor ska förvaras i lägenheten tills dess att de kan forslas bort alternativt uppställs på trottoaren utanför porten förpackade för upphämtning senast dagen efter. På marknaden finns flera olika system för rationell hantering av byggavfall varav Big Bag är ett. Järnia-butiken i hörnet Kronobergsgatan/Flemminggatan marknadsför sådana system.

När det gäller renoveringar av kök/bad/WC har föreningen sedan tidigare fattat beslut att om möjligt samtidigt utföra och bekosta partiella stambyten. Föreningen anlitar egna hantverkare för att utföra stambytet. Ett stambyte innebär att en inspektionslucka måste tas upp vid stammen i våningen under. Det är därför särskilt viktigt att samråd också sker med boende som berörs av en sådan åtgärd liksom med styrelsen och de hantverkare som föreningen anlitar för stambytet.